Alinea’s zijn er om informatie op te splitsen tot behapbare stukjes tekst. Het zijn de bouwstenen van je verhaal: ze begeleiden je door de tekst en maken het tot een geheel. Ik leg je in vijf stappen uit hoe je een tot een perfecte alinea komt.
1. Geef elke alinea één onderwerp
Het afbakenen van één duidelijk thema of subonderwerp per alinea is cruciaal voor je verhaal. Je moet per alinea weten wat je de lezer gaat vertellen. Met deze duidelijke alinea’s bouw je zo het hoofdonderwerp op in kleine stukjes.
Voorbeeld
Maak in elke alinea je punt, zodat je de lezer meeneemt in je verhaal maar niet overlaadt met informatie die aan het einde vergeten is. Blijf bij je leest.
2. Begin met een kernzin
In de eerst zin trek je de lezer mee in je verhaal. Zie het als een eerste indruk en een aankondiging voor wat je kunt verwachten in de rest van de alinea. We noemen dit de kernzin: een zin die je nieuwsgierig maakt en waarmee je spanning opbouwt.
Voorbeeld
3. Zorg voor mini-verhalen in je alinea’s
Weleens gehoord van storytelling? Dit werkt net zo goed in alinea’s. Die kun je ook zien als mini verhalen. Het is simpel: schrijf beeldend. Dit doe je met specifieke woorden die bij de lezer een eigen beeld vormen.
Zoals dit:
De motor rijdt door de bocht.
versus
De motor scheurt door de bocht.
Maar ook: zwart of inktzwart. Geel of maïsgeel. Auto of kever.
Wat ook werkt: voeg een hoofdpersoon en een bijbehorende actie toe. Zo maak je feitelijke en informatieve stukken tekst levendig.
4. Zorg voor voldoende signaalwoorden
Met signaalwoorden als maar, want, omdat, zoals en dus geef je richting aan een tekst. Het zijn de verkeersborden die de lezer meenemen door een onderwerp en een verband leggen tussen woorden, zinnen en alinea’s.
5. Zorg voor voldoende lucht: schrijf korte alinea’s
Een korte tekst is beter te begrijpen en te onthouden, zeker in een tijd waarin fotografie en video steeds meer de overhand nemen. Je kent het vast bij jezelf: hoe vaak scan je een tekst op onderwerpen en sleutelwoorden en bepaal je daarna pas of en waar je begint met lezen?
Korte stukken met veel witruimte zien er bovendien aantrekkelijker uit.
Je kijkt ze aan en denkt: dit kost maar één minuut
Vervolgens lees je de hele tekst.
Zoals nu.